Rickard Javanainen

Rickard Javanainen är uppvuxen i Dalarna och började köra gokart vid 10-års ålder. Han har därefter kört bl.a. Renault Clio Cup och JTCC. I samband med studierna vid Racinggymnasiet i Mjölby så flyttade han ner till Östergötland och började tävla i hyrkart.

Rickard vann den första upplagan av SRKC, 2015 i Linköping och fick därmed fribiljetten till KWC i Italien senare samma år. Väl där imponerade han stort och körde upp Sverige från en sista plats till en första plats i den inledande delen av Nations Cup. En bragdartad insats som är sällsynt att bevittna på den högsta nivån. Under den individuella tävlingen nådde han hela vägen fram till finalen med bland annat en pallplats i sin semifinal.

Året därpå arrangerade han själv SRKC 2016 och deltog i KWC, som återigen anordnades vid en inomhusbana i Italien med de samma kartar (PGK-Z med manuell växellåda). Rickard presterade på topp och visade sann världsklass när han vann finalheatet och slutade på en samlad tredje plats vid detta års VM. Ett resultat som ingen annan svensk har varit i närheten av innan eller efter 2016. Man kan otvivelaktigt konstatera att han satte Sverige på hyrkartens världskarta. Han följde upp den fina prestationen i Italien med att ta sig till final vid hyrkart VM 2017 i Spanien.

Hemma i Sverige fortsatte han att dominera hyrkartserierna i Östergötland fullständigt. En av anledningarna till att vi flyttade SRKC från Linköping till Göteborg var för att bli av med hemmaplansfaktorn. Rickard bevisade att det går att vinna på bortaplan när han segrade vid SRKC 2018 efter en jämn batalj med Max Sjölander i finalen. Vid VM i Polen tog han sig återigen till final där han körde upp sig från en 16:e till en 9:e plats. Han tog sig också till final vid SRKC 2021, där det till slut blev en 6:e plats (näst bästa svensk).

Enligt egen utsago så är Rickard numera en pensionerad hyrkartförare, men kan stolt se tillbaka som en av de bästa svenska hyrkartförarna någonsin. Han har haft stor betydelse för svensk hyrkart och förtjänar därför en plats vid SRKC Hall of Fame.