Testa lyckan utanför Sveriges gränser

Hyrkartsporten är mycket större utomlands än i Sverige och det finns en uppsjö med tävlingar för den som är intresserad. Här finns information om en del av dem.

Kart World Championship (KWC)

Detta mästerskap kallas också för hyrkart-VM och är ett veckolångt event som går av stapeln den sista veckan i juli varje år. Tävlingen är öppen och lockar årligen över 100 förare från hela världen. Vanligtvis så inleds mästerskapet med en lagtävling (Nations Cup) där respektive land kan ställa upp med ett eller flera lag. Den individuella tävlingen består av 8-10 kvalomgångar efterföljt av semifinaler och en final. Den som har samlat mest poäng under hela tävlingen kan titulera sig världsmästare.

Möjlighet att vinna gratisplatser till KWC finns via nationella kval som var för sig fungerar som ett nationellt mästerskap. British Rental Kart Championship (BRKC), Polish Indoor Kart Championship (PIKC) och Belgian National Championship (BNC) är några utav de mest populära exemplen.


British Rental Kart Championship (BRKC)

BRKC har des sista åren arrangerats i Milton Keynes omkring helgen den 20 januari. Inomhushallen har ett betongunderlag vilket gör banan relativt hal. Tävlingen är omåttligt populär och de maximalt 100 startplatserna till BRKC 2019 blev utsålda på några få timmar. Det som ger denna tävling lite extra är den professionellt utförda live-streaming med tillhörande kamerateam.


Polish Indoor Kart Championship (PIKC)

PIKC är en av de mest prestigefyllda tävlingarna då konkurrensen är stenhård med många snabba förare, framförallt från Polen, Tyskland, Holland och Belgien. Tvådagars-tävlingen arrangeras i slutet av april vid Silver Hotel Szczecin & Gokart Center i Stettin.


Danish Rental Kart Championship (DRKC)

Inofficielt danskt hyrkartmästerskap som också fungerar som det danska kvalet till KWC. Avgörs på den fina utomhusbanan i Vandel, nära Billunds flygplats. Tävlingen livestreamas och är skräddarsydd för just hyrkartförare.


Belgian National Championship (BNC) & Indoor European Kart Challenge (IEKC)

Belgien och Holland är lite av hyrkartens Mecka då det kryllar av inomhusbanor. Därför är det inte helt oväntat många här som fostras till riktigt snabba förare. Förutom BNC så har Indoor European Kart Challenge (IEKC) arrangerats de sista åren vid Middleburg. Denna tävling har till syfte att locka till sig förare runt om i Europa och anses därför som ett hyrkart-EM.


24 h Karting Series

Det finns också en serie för 24-timmarstävlingar som innehåller race i bl.a. Irland, England och Frankrike. Tävlingarna live-streamas med kommentatorer.Sodi World Series (SWS)

Gokarttillverkaren Sodi har en helt egen hyrkarttävling som är världsomfattande. Varje år så har förare möjlighet att samla ihop poäng på hyrkarttävlingar med Sodi-karts. De som har samlat ihop flest poäng vid årets slut blir inbjudna till en världsfinal. Finalen avgörs i princip alltid utomhus både individuellt och i lag. I Sverige finns det sju banor registrerande, men det är först under 2020/2021 som bl.a. GoKart PRIX och Gokartcentralen har kopplat sina tävlingar till SWS.


Champion Cup

Champion Cup eller Coppa Campioni som eventet heter i Italien är en nystart på en klassisk tävling med mycket historia. Go-kart i Italien bjuder alltid på passion och fantastiska upplevelser. Racet fungerar också som Italiens kvalificering till KWC.


Övriga tävlingar

Förutom ovanstående tävlingar så kan man också vinna fribiljetter till KWC via de franska, spanska, tyska och tjeckiska mästerskapen.

För de som är intresserade av t.ex. 24-timmars så finns det också runt om i Europa i bl.a. Eupen (Belgien), Berlin (Tyskland) och Lignano (Italien). Andra aktörer som arrangerar hyrkarttävlingar är gokarttillverkaren CRG samt energidrycksföretaget Red Bull.